Die Friedhöfe sind oft die letzte 
      Erinnerung an menschliche Schicksäle 
Přidat hřbitov

Všebořice

zpět | tisk | pdf
Všebořice
GemeinschaftÚstí nad Labem
BezirkÚstí nad Labem
ErdstrichÚstecký kraj
Všebořice, Kode: 775118
GPS-Koordinaten 50° 41' 1.2''
13° 59' 35.5''
Schöbritz
1 057 m²
42431/5-279
Nezjištěno
Pravoslavná církevní obec v Ústí nad Labem
Pravoslavná církevní obec v Ústí nad Labem
Udržovaný, nová podoba
Nein
Všebořice

Všebořice (německy Schöbritz) jsou částí krajského města Ústí nad Labem. V roce 2011 zde trvale žilo 3.110 obyvatel.

První písemná zmínka o tomto místě pochází z roku 1300. Pravděpodobně byly Všebořice založené již v půlce 12. století a jejich původní tvar byl okrouhlý s návsí ve středu. V zmínce z roku 1352 se píše o tvrzi s kostelem.

Koncem 17. století, přesněji v roce 1694 je dokončen nový barokní kostel svatého Mikuláše na místě předchozího gotického kostela. Jeho vybavení se zařizovalo dalších třicet let a vydrželo až do poslední přestavby roku 1858. K přilehlému hřbitovu přibyla roku 1717 barokní budova márnice.

Roku 1724 panství kupují hrabata Hartigové, které ho spojují s Březnicí (dnešním Krásným Březnem) a vzniká jedno panství, které vydrželo až do roku 1865. V roce 1740 je objeveno náhodou uhlí v oblasti Všebořic a začalo se zde těžit. Půda byla výhodně rozprodána a v obci se nacházelo i horní ředitelství. Do těžby se zapojil i tehdejší vlastník všebořického panství z rodu Ledebourů Adolf. Tou dobu zde bylo 8 dolů, které byly později zavřeny pro nedostatečnou kvalitu těženého paliva.

V 19.století držel panství Všebořice a Krásné Březno hraběcí rod Ledebourů a obyvatelstvo se postupně měnilo ze zemědělců na dělníky.

Od obsazení říší byla obec spojena s městem Ústí nad Labem podobně jako řada dalších. Po skončení druhé světové války zde vznikl internační tábor pro německé obyvatelstvo, které mělo být odsunuto. Po válce obec opět nabyla samostatnost až do roku 1963, kdy byly Všebořice definitivně připojeny a tehdy novým bukovským sídlištěm i stavebně propojeny se zbytkem města. Prostory tábora byly využity i po úplném vysídlení německého obyvatelstva v roce 1948. Byl zde zřízen tábor pro "podvratné živly" nově směřující republiky, výhradně pro muže.

Hřbitov

Bývalý hřbitov u kostela sv. Mikuláše je dnes připomínán pouze několika náhrobky, které jsou soustředěny u ohradní zdi. Brána je trvale uzamčena.

Počet obyvatel v roce 1930 - 812
Počet obyvatel v roce 2011 - 3.110

Zdroj: Wikipedia, Český statistický úřad, Mapy.cz, webové stránky obce/města, Katastrální úřad, Omnium, Památkový katalog



Dokumentační fotografie

Objekty a vybavení hřbitova

  • Brána
  • Uzamčen trvale (běžně nepřístupný)
  • Neidentifikovatelné hroby
  • Vyčištěná plocha hřbitova
  • Lapidárium náhrobků, bez vyznačení původních hrobových míst

Stav hřbitovní zdi

  • Obnovena bez náhrobků