Die Friedhöfe sind oft die letzte 
      Erinnerung an menschliche Schicksäle 
Přidat hřbitov

Kopaniny

zpět | tisk | pdf
Kopaniny
Gemeinschaft
BezirkCheb
ErdstrichKarlovarský kraj
Kopaniny, Kode: 669253
GPS-Koordinaten 50° 15' 41.5''
12° 13' 45.7''
Krugsreuth
2 689 m²
Římskokatolická církev
Římskokatolická farnost Aš, Mikulášská 57/9, 35201 Aš
Nein
Kopaniny

Kopaniny (německy Krugsreuth) je vesnice na západě České republiky, spadající pod město Aš. V roce 2011 zde trvale žilo 122 obyvatel.
Kopaniny jsou ve společném osadním výboru se sousední Doubravou.

Kopaniny vznikly pravděpodobně již ve 12. století, ale první doložená zmínka pochází až z roku 1315, kdy vesnici vlastnili Feiltschové ze Sachsgrünu. Na přelomu 13. a 14. století patřila vesnice Neubergům. Později, během války rodu Neubergů z Chebem byly Kopaniny obsazeny chebskými. Dalším majitelem vsi se stali Zedtwitzové, kteří získali velký vliv na celém Ašsku po dlouhou dobu. Zedtwitzové vystavěli v Kopaninách hrad. Poté, co byl rozdělen majetek Zedtwitzů mezi několik rodových větví, staly se Kopaniny sídlem jedné z nich. Zdejší území Zedtwitzů se tehdy nazývalo Horní Podhradí, a Kopaniny byly jeho součástí.

V roce 1537 je zapsána zpráva o zámku v Kopaninách. Ten byl z části zbořen již v roce 1764. Po 2. světové válce se stali jeho majitelem Státní statky. Budova nebyla udržována a chátrala. V 70. letech byl zámek pro velmi špatný stav stržen, a dochována zůstala jen jedna jeho část, která je dnes pouze troskou.

V 19. století bylo u Kopanin zřízeno velké koupaliště, jež neslo název "Rudé moře". Bylo často navštěvovaným turistickým lákadlem lidí nejen z celého Ašska, ale také z německého Bad Elsteru. Toto koupaliště po roce 1945 zaniklo.

Zdroj: Wikipedia


Pohledové fotografie