Die Friedhöfe sind oft die letzte 
      Erinnerung an menschliche Schicksäle 
Přidat hřbitov

Vrbno

zpět | tisk | pdf
Vrbno
GemeinschaftHořín
BezirkMělník
ErdstrichStředočeský kraj
Vrbno u Mělníka, Kode: 645346
GPS-Koordinaten 50° 19' 25.0''
14° 27' 0.7''
Wrbno
896 m²
34239/2-1309
Římskokatolická církev
Římskokatolická farnost Roudnice nad Labem
Komenského 174
413 01 Roudnice nad Labem
Tel.: +420 416 837 125
E-mail: farnost.rce@seznam.cz
URL: https://farnostroudnice.cz
Římskokatolická farnost Roudnice nad Labem
Komenského 174
413 01 Roudnice nad Labem
Tel.: +420 416 837 125
E-mail: farnost.rce@seznam.cz
URL: https://farnostroudnice.cz
Udržovaný v původní podobě
Nein
Vrbno

Vrbno (německy Wrbno) je vesnice, část obce Hořín v okrese Mělník. Vesnice leží na levém břehu Vltavy. Trvale zde žije 98 obyvatel.

Současné Vrbno u Mělníka, jehož území bylo opakovaně osídleno již od poloviny 5. tisíciletí př. n. l., vzniklo patrně v 11. století. První písemná zmínka o vesnici pochází z roku 1241. Ves byla rozdělena mezi majitele mělnického panství a vrbenský vladycký rod Mléčků z Vrbna, později mezi Řád Křižovníků s červenou hvězdou a mělnické panství. Vrbno, Zelčín a Úpor vytvořily v polovině 19. století společnou obec. V roce 1960 byla většina vrbenské obce sloučena s obcemi Hořín a Brozánky. Vrbno u Mělníka si zachovalo svůj starobylý ráz, a proto bylo jeho centrum zapsáno mezi vesnické památkové zóny.

Ves byla odnepaměti ohrožována povodněmi. Zatím nejhorší z nich přišla v roce 2002, kdy se protrhla sypaná hráz východně od středu vsi. Následné zatopení téměř celého Vrbna s výjimkou ulice „Na Skalce“ vedlo k demolici 30 stavení. Nemalé škody za sebou zanechala i povodeň v červnu 2013, kdy se pod tlakem vltavské vody protrhly hráze mezi Vrbnem a sousedním Zelčínem.

Hřbitov
Hřbitov obklopuje katolický kostel Povýšení svatého Kříže, který je od 12. století dominantou Vrbna nedaleko Mělníka. Snad v roce 1236 svěřila česká královna Kunhuta Štaufská, manželka krále Václava I. kostel do správy špitálního bratrstva sv. Františka, pozdějšího Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou. Patronátní právo ke kostelu si však ponechala jakožto majitelka nedalekého Mělníka, na počátku 14. století přešlo na místní vladycký rod Mléčků z Vrbna, od nichž je roku 1352 koupil již zmíněný Rytířský řád křižovníků s červenou hvězdou.

Kostel je od svého založení obklopen hřbitovem, jehož dominantou je nyní hrobka rodu Plačků se sochou anděla. Hřbitov, jenž byl rozsáhlejší než dnes, zahrnoval také hrob s depotem přemyslovských denárů (objeven 1969). Součástí ohradní zdi jsou i dvě kaple. Osmiboká barokní kaple sv. Barbory (až do zrušení hřbitova v roce 1880 sloužící jako márnice) byla vyzdobena barokními nástěnnými malbami s motivy Narození, Života, Smrti a Posledního soudu. Jednoduchá výklenková kaple z roku 1828 byla opatřena sochou sv. Jana Nepomuckého.

Zdroj: Wikipedia CZ, Český úřad zeměměřický a katastrální, Český statistický úřad, Památkový katalog, webové stránky obce, webové stránky Římskokatolické farnosti, Omnium ad.


Dokumentační fotografie

Objekty a vybavení hřbitova

  • Hroby
  • Kostel
  • Neuzavírá se
  • Torza náhrobků

Stav hřbitovní zdi

  • Udržována vč. náhrobků na nebo u zdi