Die Friedhöfe sind oft die letzte 
      Erinnerung an menschliche Schicksäle 
Přidat hřbitov

Borek

zpět | tisk | pdf
Borek
GemeinschaftBělá pod Pradědem
BezirkJeseník
ErdstrichOlomoucký kraj
Domašov u Jeseníka, Kode: 601772
GPS-Koordinaten 50° 8' 39.6''
17° 13' 1.6''
Právnické osoby
Lesy České republiky s.p.
Obnovený - jen pietní místo
Nein
Borek

Lesní hřbitov vznikl na začátku 60. let 20. století jako pietní místo k uctění ruských vojenských zajatců, kteří byli pohřbeni v okolních lesích. Nachází se v blízkosti vojenského zajateckého pracovního tábora v Bělé pod Pradědem, v části Domašov (Kriegsgefangenen/Arbeitskommando "Kiefrich" 2) v údolí Zaječího potoka, kde byli umístěni zajatci určení pro práce v lese v letech 1941 – 1944.
Průměrně se v táboře nacházelo asi 80 osob. Zajatce si vyžádala lesní správa v Domašově od říšské vojenské správy, protože v té době chyběla v oblasti pracovní síla. Zajatci tvrdě pracovali, ale neměli dostatek potravy ani ošacení. V táboře nebyla dodržována základní pravidla osobní hygieny. Na přelomu zimy roku 1941/42, za třeskutých mrazů došlo k propuknutí infekčního průjmového onemocnění skvrnitého tyfu. Zemřelo 16 ruských zajatců, kteří byli pochováni na různých místech v lese.
Objekty tohoto tábora byly po válce používány vojenskou správou jako muniční skladiště. V současnosti využívá lesní správa poslední zachovalou budovu „sklad Prachárna“, která je na protějším břehu. Zajímavostí je její konstrukce z hrázděného zdiva, která není v regionu běžná.
Rekonstrukcí došlo ke kompletní změně dispozice hřbitova, úpravě hlavního obelisku, náhrobní desky byly sjednoceny do stejného formátu. Místo získalo důstojný pietní ráz, připomínající krutost válečných útrap evropských národů.
Zdroj: Lesy ČR


Archivní fotografie