Hřbitovy jsou mnohdy poslední 
                připomínkou lidských osudů
Přidat hřbitov

Kraslice

zpět | tisk | pdf
Kraslice
ObecKraslice
OkresSokolov
KrajKarlovarský kraj
Kraslice, kód: 673293
GPS souřadnice50° 19' 20.3''
12° 30' 49.7''
Graslitz
28 889 m²
Město
MÚ Kraslice
náměstí 28. října 1438, 358 20 Kraslice
Tel.: +420 352 370 411
E-mail: sekret@meu.kraslice.cz
URL: http://www.kraslice.cz/
Město Kraslice
Udržovaný v původní podobě
Ne
Kraslice

Kraslice (německy Graslitz) jsou město v okrese Sokolov v Karlovarském kraji.

Oblast na horním toku řeky Svatavy a Libockého potoka byla postupně osídlována německými zemědělci od poloviny 12. století. Osada byla povýšena na město až Karlem IV. v roce 1370, podle nějž se měly Kraslice stát základnou na trase do Durynska, která vedla přes Karlovy Vary a saský Schöneck. Dalším důvodem povýšení byl císařův zájem o rozvoj těžby stříbra v této oblasti.

V roce 1541 získaly Kraslice titul svobodného hornického města a od této doby používají písmeno G ve svém městském znaku.

Třicetiletou válku přežily Kraslice díky své poloze a ochranné listině celkem dobře a byly ušetřeny i pustošení švédských a císařských vojsk. V roce 1666 získal město od svobodných pánů ze Schönburku prokatolický hrabě Jan Hartvík z Nostic a zavedl zde protireformaci, která do té doby na rozdíl od zbytku Čech zde proběhla neúspěšně. V květnu 1671 povolal hrabě Nostic mladého duchovního ze Sokolova a založil v Kraslicích katolickou faru, rozpustil luteránské městské zastupitelství a nahradil ho katolickým. Téměř veškeré obyvatelstvo bylo nuceno přestoupit ke katolicismu nebo se vystěhovat. Valná většina po počátečním odporu nakonec přistoupila ke změně náboženství.

Zdroj: Wikipedia


Pohledové fotografie