Hřbitovy jsou mnohdy poslední 
                připomínkou lidských osudů
Přidat hřbitov

Liběšice

zpět | tisk | pdf
Liběšice
ObecLiběšice
OkresLouny
KrajÚstecký kraj
Liběšice u Žatce, kód: 682624
GPS souřadnice50° 17' 15.7''
13° 37' 58.5''
Libeschitz
2 949 m²
Obec
Ne
Liběšice

Obec Liběšice se nachází v okrese Louny. V roce 2011 zde trvale žilo 272 obyvatel.

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1281. Nachází se zde mariánské poutní místo – před 270 lety se v sousední obci Kluček při povodni údajně zjevila Panna Maria tonoucímu muži a jeho synovi a zachránila je. Pouť se koná o první neděli v červenci.

Židovská komunita

Židovské osídlení existovalo v Liběšicích od první poloviny 17. století. Židovské domy nebyly koncentrovány do jediné lokality a byly rozmístěny po celé obci mezi křesťanskou zástavbou; výrazněji však kolem návsi. V jižní části obce byla v 18. století postavena synagoga, která byla již o století později přestavěna. Bohoslužebným účelům sloužila do dvacátých let 20. století. Počátkem 21. století byl zbořen modlitební sál a stavba je využívána jako stodola.

Starý židovský hřbitov

Do dnešní doby se dochoval starý a nový židovský hřbitov.

Starý židovský hřbitov v Liběšicích se nachází asi kilometr jihovýchodně od centra obce Liběšice a je přístupný po polní cestě, vedoucí podél Liběšického potoka. Založen byl v 18. století (údajně roku 1776) a na celkové ploše 2949 m2 se nachází na několik desítek barokních a klasicistních náhrobků, z nichž nejstarší pochází patrně rovněž z 18. století. Hřbitov je opuštěný, neudržovaný a obklopuje jej masivní opuková ohradní zeď, která je však na několika místech narušena, díky čemuž je hřbitov přístupný. Hřbitov chráněn jako kulturní památka.

Počet obyvatel v roce 1930 - 560
Počet obyvatel v roce 2011 - 272

Zdroj: Wikipedia, Český statistický úřad, webové stránky obce/města, Katastrální úřad, Omnium