Hřbitovy jsou mnohdy poslední 
                připomínkou lidských osudů
Přidat hřbitov

Měrotín

zpět | tisk | pdf
Měrotín
ObecMěrotín
OkresOlomouc
KrajOlomoucký kraj
Měrotín, kód: 696846
GPS souřadnice49° 41' 46.8''
16° 59' 47.1''
Mirotein, Mierotein
5 961 m²
Římskokatolická církev
Obecní úřad Měrotín
Měrotín 19
783 24 Slavětín u Litovle
Tel.: +420 585 155 030
E-mail: obec@merotin.cz
URL: https://www.merotin.cz/
Římskokatolická farnost Měrotín
Měrotín č.p. 20
783 24 Měrotín
Udržovaný v původní podobě
Ne
Měrotín

Měrotín je obec ležící v okrese Olomouc. Katastrální území obce, rozložené ve svazích Drahanské vrchoviny ve výšce 327 metrů (s dalekým výhledem do Hornomoravského úvalu), má rozlohu 214 ha. V roce 2011 zde trvale žilo 264 obyvatel.

Území mezi pravým břehem řeky Moravy a svahy Zábřežské vrchoviny (zhruba od Loštic k Senici na Hané) bylo ve vrcholném středověku rozdrobeno do celkem nepřehledné soustavy statečků drobné šlechty a olomouckých církevních institucí. První písemná zmínka o Měrotíně pochází z roku 1365, kdy se připomíná v majetku vladyků z Dubčan. V 16. století, kdy se tyto drobné pozemkové majetky koncentrovaly v rukách dravějších a zámožnějších feudálů, připadl Měrotín k panství Haňovice vlastněnému rodem pánů ze Zástřizl. U Haňovic pak zůstal i po bělohorských konfiskacích (Bernard Prakšický ze Zástřizl byl protestant a o majetky kvůli aktivní účasti na stavovském povstání přišel, haňovické panství získala jako konfiskát olomoucká metropolitní kapitula), a to až do zrušení patrimoniální správy (1848).

Farnost

V Měrotíně je farnost, kdysi významná, neboť jí podléhaly i okolní vsi jako Mladeč, Savín, Hradečná, Slavětín, Kovářov. Dnes je administrována knězem z farnosti Bouzov.
Farní kostel sv. Martina je z hlediska uměleckohistorického jednou z nejvýznamnějších staveb Litovelska. Má gotický původ, ovšem do jeho podoby se výrazně zapsala renesance, což je velká ojedinělost (otevřené arkádové předsíně před bočními vstupy, portály, ostění aj.). Ani barokní úpravy (zaklenutí lodi) a zásah Klaudia Madlmayra v roce 1937 nebyly tak podstatné, aby renesanční prvky zastínily.

Hřbitov

Hřbitovem býval původně obklopen kostel sv. Martina (areál, dodnes vymezený pevnou zdí, tvoří téměř dokonalý ovál). V roce 1837 byl tento hřbitov zrušen a nový hřbitov byl založen jen asi 200 m východně odtud v polní trati Od Plotku. Později byla rozloha hřbitova zvětšena na dvojnásobek.

Počet obyvatel v roce 1930 - 397
Počet obyvatel v roce 2011 - 264

Autor: Petr Nisler

Zdroje: Wikipedia, CUZK, oldmaps.geolab.cz, webové stránky obce Měrotín, www.litovelsko.eu


Dokumentační fotografie