Hřbitovy jsou mnohdy poslední 
                připomínkou lidských osudů
Přidat hřbitov

Rýmařov

zpět | tisk | pdf
Rýmařov
ObecRýmařov
OkresBruntál
KrajMoravskoslezský kraj
Rýmařov, kód: 744468
GPS souřadnice49° 55' 57.7''
17° 17' 19.2''
Römerstadt
22 037 m²
Město
Městský úřad Rýmařov
náměstí Míru 1, 795 01 Rýmařov
Tel.: 554 254 100
E-mail: podatelna@rymarov.cz
URL: www.rymarov.cz
Město Rýmařov
Udržovaný v původní podobě
Ne
Rýmařov

Rýmařov (německy Römerstadt) je nejzápadnějším městem v Moravskoslezském kraji. Leží v okrese Bruntál. Žije zde přes 8 tisíc obyvatel.

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1351. V roce 1406 se Rýmařov stal městem. Dne 3. dubna 1790 postihl město ničivý požár, při kterém shořely téměř všechny domy. Po této události bylo město znovu postaveno v duchu klasicismu a empíru.

V roce 1938 se stal Rýmařov jako pohraniční město součástí Říše. Počátkem května 1945 bylo město osvobozeno, přičemž došlo k poškození barokní kaple sv. Josefa v historickém středu města (kaple byla později zbourána). Původní obyvatelstvo bylo na základě Benešových dekretů podrobeno odsunu.

Po zrušení Země moravskoslezské v roce 1949 se Rýmařov stal součástí Olomouckého kraje. V roce 1960 přišel Rýmařov o postavení okresního města a téměř celé území okresu Rýmařov se stalo součástí okresu Bruntál, tehdy jednoho z největších v republice. V roce 2001 při tvoření nových krajů měli původně zastupitelé města usilovat o přidružení města k Olomouckému kraji. Pak se ale radní rozhodli jinak, k nevoli nemalé části obyvatel města. Nakonec o tom, že Rýmařov zůstane součástí okresu Bruntál a tím i Moravskoslezského kraje, rozhodla nízká účast voličů v referendu. Rýmařov se pak alespoň stal obcí s rozšířenou působností.

Historické jádro města bylo v roce 2003 vyhlášeno městskou památkovou zónou, a to i navzdory tomu, že je narušeno novodobou výstavbou. K největšímu narušení historického rázu města došlo mezi lety 1955–1974, kdy zmizela většina domů na západní straně náměstí, dále původní zástavba v Radniční a Jungmannově ulici, ale především dvě kaple, jedna barokní, druhá novogotická. Několika nevhodných zásahů se ale historický střed města dočkal i po roce 1989. Mezi významné objekty památkové zóny patří rovněž dochovaná zástavba na Třídě hrdinů, na severní straně náměstí a v neposlední řadě i dvojice funkcionalistických domů v Radniční ulici.

Hřbitov se nachází u výpadovky směrem na Bruntál. Hřbitov je udržovaný, s výjimkami náhrobků u hřbitovní zdi a náhrobky v honí části hřbitova, kde je možné najít zaniklá hrobová místa.


Pohledové fotografie