Hřbitovy jsou mnohdy poslední 
                připomínkou lidských osudů
Přidat hřbitov

Starý Jičín

zpět | tisk | pdf
Starý Jičín
ObecStarý Jičín
OkresNový Jičín
KrajMoravskoslezský kraj
Starý Jičín, kód: 755036
GPS souřadnice49° 34' 46.4''
17° 57' 39.0''
Alttitschein
5 669 m²
Obec
Starý Jičín
Obecní úřad Starý Jičín
Starý Jičín 133, 742 31 Starý Jičín
Tel.: +420 556 785 150 / E-mail: podatelna@stary-jicin.cz
URL: www.stary-jicin.cz
Starý Jičín
Obecní úřad Starý Jičín
Starý Jičín 133, 742 31 Starý Jičín
Tel.: +420 556 785 150 / E-mail: podatelna@stary-jicin.cz
URL: www.stary-jicin.cz
Udržovaný v původní podobě
Ne
Starý Jičín

Obec Starý Jičín se nachází na úpatí Starojického kopce v Moravské bráně, asi 5 km jihozápadně od okresního města Nový Jičín. Co do počtu obyvatel patří do skupiny středně velkých střediskových obcí. K 1.1.2018 zde žilo 2863 obyvatel, z toho 1426 žen a 1437 mužů. Přímo v obci Starý Jičín je evidováno 488 obyvatel. Počet obyvatel, díky nárustu výstavby rodinných domů postupně narůstá. Celkový počet rodinných domů i za místní části činí 975.

Obec spravuje celkem 9 místních částí. Současný rozsah získala obec k 1.1.1979, kdy došlo k připojení obcí Dub u Nového Jičína, Heřmanice u Polomi, Janovice u Nového Jičína, Jičina, Palačov, Petřkovice u Starého Jičína a Starojická Lhota. Vlčnov u Starého Jičína byl k obci připojen již v roce 1949. Katastr obce má rozlohu 3368 ha. Nachází se zde celkem 975 domů s číslem popisným.
Historie obce Starý Jičín je těsně spjata s historií gotického hradu Starý Jičín.

Výrazná poloha Starojického kopce s možností přehledné kontroly širokého okolí přitahovala příslušníky různých pravěkých kultur. Po osídlení naší vlasti Slovany nabyl Starojický kopec významnou strážní funkci. Na přelomu 12. a 13. století se strážisko mění v pohraniční hrad, střežící cestu do Polska. Hrad měl funkci vojenskou, z malé části i odpočinkovou. Pod ním vznikla malá osada hradčanů, nynější Starý Jičín, který byl patrně po nějakou dobu nejzazším trvale osídleným místem při stezce od Jadranu k Baltskému moři, tzv. "jantarová cesta".

Nasvědčuje tomu i okolnost, že starojický kostel je zasvěcen sv. Václavovi, podle tehdejšího pojetí - patronovi státní hranice. Starý Jičín se stal již na počátku 13. století tržní vsí. Při spojovacích cestách s okolím vznikaly další kolonizační osady. Tyto se stávají součástí panství, jehož tržním centrem je Starý Jičín. Patrně již kolem r. 1230 získal Starý Jičín s okolím Arnold z Hückeswagenu. První písemná zmínka o hradu pochází ze 14.7.1240.

Počátkem 14. století se stal držitelem hradu rod pánů z Kravař. Po několika změnách majitelů po husitských válkách, získává panství na počátku 16. století rod pánů ze Žerotína. Žerotínové hrad i panství ztrácejí počátkem třicetileté války. V průběhu této války je hrad obsazován vojsky obou stran. V držení hradu se až do 18. století vystřídala řada rodů.

Koncem 18.století se hrad i panství dostávají do majetku rodu Seilernů. Vzhledem k nezájmu majitelů hrad rychle podléhal rozkladu. Ani snaha hraběte Bedřicha Deyma na počátku 20. století nezabránila hlodajícímu zubu času a z kdysi mohutného hradu se stala zřícenina.

Následně také v době, kdy byl ve vlastnictví státu, měli tehdejší představitelé Místního národního výboru snahu o jeho zachování. Samozřejmě za podpory občanů. Do vlastnictví Obce Starý Jičín byl hrad převeden až v roce 1996.

Počet obyvatel v roce 1930 … 673
Počet obyvatel v roce 2011 … 453

Stav hřbitova
Zajímavě položený fungující hřbitov ve svahu Starojického kopce. Před vstupem na hřbitov se nachází smuteční síň. Na protilehlém konci hřbitova je márnice. Náhrobky jsou udržované, pouze v zadní části hřbitova u zdi je několik pozůstatků náhrobků a litinové kříže.

Zdroje
Omnium; Katastr nemovitostí ČR; Mapy.cz; ČSÚ, webové stránky města, farnosti; Wikipedia


Pohledové fotografie