Hřbitovy jsou mnohdy poslední 
                připomínkou lidských osudů
Přidat hřbitov

Škrle

zpět | tisk | pdf
Škrle
ObecBílence
OkresChomutov
KrajÚstecký kraj
Škrle, kód: 604160
GPS souřadnice50° 25' 5.4''
13° 31' 51.2''
Skyrl
907 m²
Obec
Obecní úřad Bílence
Obec Bílence
Udržovaný v původní podobě
Ne
Škrle

Škrle (německy Skyrl) je malá vesnice v okrese Chomutov. V roce 2011 zde trvale žilo 102 obyvatel.

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1295. Krajina v jejím okolí ve dvanáctém století patřila rodu Hrabišiců a vesnice snad už roku 1207 patřila k majetku oseckého kláštera. Vesnice se nacházela na křižovatce důležitých obchodních cest z Prahy do Chomutova a z Mostu do Žatce. V roce 1341 povolil král Jan Lucemburský opatovi kláštera povýšení městečka, ve kterém stál farní kostel, na město.

Nové město získalo právo konat každé úterý veřejný trh, měšťané směli provozovat řemesla a opevnit sídlo příkopy, věžemi, palisádou nebo jakýmkoliv jiným způsobem. Vzhledem k blízkosti starších a velkých měst, kterými byly Louny, Žatec, Most a Chomutov, a snad i kvůli husitským válkám se Škrle skutečným městem nikdy nestala. V majetku oseckých cisterciáků Škrle zůstala až do poloviny devatenáctého století.

Cisterciáci v polovině osmnáctého století založili u hospodářského dvora škrlský zámek. Klášter si jej udržel i po zrušení poddanství až do roku 1875, kdy jej odkoupila obec a zřídila v něm školu a kanceláře obecního úřadu. Ve dvacátém století byla část budovy upravena na byty.

V devatenáctém století se na pyritových výchozech zdejší uhelné sloje ročně těžila necelá jedna tuna nekvalitní železné rudy, která však usnadňovala tavení, a proto se při zpracování přidávala ke kvalitnějším rudám. U vesnice byl roku 1917 Uhelným těžařstvem Kurt G. otevřen také hnědouhelný důl Herrman, ale jeho provoz byl ukončen již před rokem 1920.

Půda v okolí vesnice stále patřila oseckému klášteru a mnoho obyvatel pracovalo na jeho poplužním dvoře. Panský velkostatek byl zrušen až při pozemkové reformě po první světové válce.

Vojenské akce druhé světové války se Škrle dotkly až v samotném závěru, kdy vesnici obsadily jednotky SS a 8. května 1945 se zde bránily přicházející Rudé armádě. Došlo při nich k materiálním škodám, a dokonce i ke ztrátám na životech. Po válce byli vysídleni němečtí obyvatelé, a celkový počet obyvatel se snížil z 270 v roce 1939 na 181 roku 1947.

Hřbitov

Areál hřbitova je ohraničen ohradní zdí. Plocha hřbitova je udržována, nachází se zde velké množství dožívajících německých náhrobků, které postupně padají. Jsou zde pouze čtyři české hroby.

Počet obyvatel v roce 1930 - 324
Počet obyvatel v roce 2011 - 102

Zdroj: Wikipedia, Český statistický úřad, Mapy.cz, webové stránky obce/města, Katastrální úřad, Omnium, Památkový katalog



 

Pohledové fotografie

Objekty a vybavení hřbitova

  • Hroby
  • Hrobky
  • Márnice (i bývalá)
  • Centrální kříž
  • Popelnice
  • Neuzavírá se
  • České hroby
  • Německé hroby
  • Neidentifikovatelné hroby

Stav hřbitovní zdi

  • Udržována bez náhrobků na nebo u zdi