Hřbitovy jsou mnohdy poslední 
                připomínkou lidských osudů
Přidat hřbitov

Chotěborky

zpět | tisk | pdf
Chotěborky
ObecVilantice
OkresTrutnov
KrajKrálovéhradecký kraj
Vilantice, kód: 781878
GPS souřadnice50° 21' 35.5''
15° 47' 21.8''
Klein Chotiebor
899 m²
Obec
Obec Vilantice
Udržovaný v původní podobě
Ne
Chotěborky

Chotěborky (německy Klein Chotiebor) je malá vesnice, část obce Vilantice v okrese Trutnov. Nachází se asi 0,5 km na jihovýchod od Vilantic. V roce 2009 zde bylo evidováno 8 adres. V roce 2001 zde trvale žilo 25 obyvatel.

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1355. Zástavba vsi je od roku 2004 chráněna v rámci vesnické památkové zóny.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je římskokatolický filiální, dříve farní kostel v Chotěborkách, části obce Vilantice. Patří do farnosti Dvůr Králové nad Labem. Je chráněn jako kulturní památka České republiky. Původně gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie byl postaven na místě staršího dřevěného kostelíka umístěného uvnitř hradištního opevnění, který vyhořel. Doložený je v roce 1348, kdy byl založen nový oltář. Z původní gotické architektury je zachován jižní portál z první poloviny 14. století. Za husitských válek byl kostel vyloupen, později byl opraven. V první polovině 18. století byl barokně přestavěn do dnešní podoby.

Z doby okolo roku 1740 pochází kamenný barokní portál s reliéfem Nanebevzetí Panny Marie ve hřbitovní zdi, vytvořený v dílně bratří Pacáků. Ve hřbitovní zdi je zasazeno 11 náhrobníků, většinou se znaky majitelů hradu Vřešťova a Kordulů ze Sloupna, kteří zde byli pohřbíváni. Nejstarší náhrobník je z roku 1546. Náhrobníky byly původně umístěny v kostele, později při stavebních úpravách kostela byly vsazeny do hřbitovní zdi.

Zdroj: Wikipedia


Pohledové fotografie