Hřbitovy jsou mnohdy poslední 
                připomínkou lidských osudů
Přidat hřbitov

Česká Kamenice

zpět | tisk | pdf
Česká Kamenice
ObecČeská Kamenice
OkresDěčín
KrajÚstecký kraj
Česká Kamenice, kód: 621285
GPS souřadnice50° 48' 6.5''
14° 24' 54.2''
Böhmisch Kamnitz
8 591 m²
Město
Městský úřad Česká Kamenice
Město Česká Kamenice
Kompletně zničený – zbytky na místě
Ne
Česká Kamenice

Česká Kamenice (německy Böhmisch Kamnitz) je město na severu Čech, v okrese Děčín. Město Česká Kamenice vč. místních částí mělo v roce 2011 přibližně 5.200 obyvatel. V místní části Česká Kamenice žilo v roce 2011 3.252 obyvatel.

První písemná zmínka o České Kamenici pochází z roku 1352, avšak ve většině publikací stojí, že bylo město založeno již před rokem 1283. Mezi vlastníky tohoto města patřil třeba Jan z Michalovic či Hynek Berka z Dubé a rodina Kinských. Českou Kamenici navštívila jak husitská vojska, tak i hrůzy třicetileté války, přesto však město začalo vzkvétat. Do jeho růstu v 19. století výrazně zasáhl rozvoj textilního průmyslu. Po druhé světové válce byla vysídlena většina místních obyvatel a sláva města začala upadat.

Hřbitov u poutní kaple Panny Marie

Již zaniklý hřbitov v České Kamenici byl založen v první polovině 17. století v sousedství poutní kaple Panny Marie v centru města. Plocha hřbitova je dnes upravena jako park. Poslední připomínkou hřbitova je hrobka rodiny Preidlů, která byla postavena v roce 1868 a téhož roku 17. srpna vysvěcena.

Hrobka je ve zdejší oblasti cenným dokladem historizující sepulkrální (hřbitovní) architektury. Jako první bylo 19. prosince 1868 do hrobky uloženo exhumované tělo syna Franze Preidla, který zemřel roku 1866 v Praze a pochován byl na zdejším hřbitově.

Počet obyvatel místní části Česká Kamenice v roce 1930 - 4.538
Počet obyvatel místní části Česká Kamenice v roce 2011 - 3.252

Zdroj: Wikipedia, Český statistický úřad, Mapy.cz, webové stránky obce/města, Katastrální úřad, Omnium, Památkový katalog


Dokumentační fotografie

Dokumentační fotografie

Objekty a vybavení hřbitova

  • Hrobka dominanta
  • Vyčištěná plocha hřbitova

Stav hřbitovní zdi

  • Obnovena bez náhrobků