Hřbitovy jsou mnohdy poslední 
                připomínkou lidských osudů
Přidat hřbitov

Ostašov

zpět | tisk | pdf
Ostašov
ObecLiberec
OkresLiberec
KrajLiberecký kraj
Horní Suchá u Liberce, kód: 682489
GPS souřadnice50° 46' 26.3''
15° 0' 26.5''
Berzdorf
Nezjištěno
Ne
Ostašov

Ostašov je část města Liberec. Nachází se na západě Liberce. Trvale zde žije k roku 2011 599 obyvatel.

První zmínka o Ostašovu pochází z poloviny 13. století, původní obyvatelstvo však zhruba po deseti letech díky válkám obec opustilo. V polovině 15. století byla obec založena znovu a to pány z Bieberštejna. K Liberci byla obec připojena 1. ledna 1963.

Do poloviny dvacátého století v obci tradičně převládalo německé obyvatelstvo. Po druhé světové válce byli původní obyvatelé vysídleni.

Vojenský hřbitov

V liberecké městské části Ostašov se osamocen v polích nachází vojenský hřbitov z let 1914-1918. Během první světové války vznikl v Liberci, zhruba v místech dnešního letiště, obrovský zajatecký tábor, ve kterém byli internováni především ruští váleční zajatci. Komplex se rozkládal na 84 hektarech, tvořilo ho více než tři sta objektů (baráky mužstva, marodky, jídelny, kuchyně, strážnice, umývárny) a byl schopen pojmout až 55 tisíc osob. Několikrát během války se stalo, že toto "barákové město" mělo přechodně více obyvatel, než sousední Liberec.

Po válce tu nějakou dobu působily české oddíly, v roce 1921 byl tábor zrušen, rozebrán a z pozemků se opět stala pole. Jedinou památkou na tuto kapitolu v historii Liberce se stal vojenský hřbitov, kde svůj poslední odpočinek našlo 678 ruských a italských zajatců.

Hřbitov byl v roce 2001 rekonstruován, je pečlivě udržován a v současné době působí velmi důstojným dojmem.

Zdroj: Wikipedia, Český statistický úřad, Mapy.cz, webové stránky obce/města, Katastrální úřad, Omnium, Památkový katalog, web Liberecké dojmy a pojmy


Dokumentační fotografie

Dokumentační fotografie

Objekty a vybavení hřbitova

  • Hroby
  • Neuzavírá se

Stav hřbitovní zdi

  • V původní podobě