Hřbitovy jsou mnohdy poslední 
                připomínkou lidských osudů
Přidat hřbitov

Annín

zpět | tisk | pdf
Annín
ObecDlouhá Ves
OkresKlatovy
KrajPlzeňský kraj
Nové Městečko, kód: 626554
GPS souřadnice49° 10' 20.4''
13° 30' 55.1''
Annathal
104 m²
105012
Obec
Obec Dlouhá Ves
Dlouhá Ves 155
342 01 Dlouhá Ves
Tel.: +420 376 520 247
E-mail: obec.dlves@gmail.com
URL: https://www.sumavanet.cz/oudlouhaves
Obec Dlouhá Ves
Dlouhá Ves 155
342 01 Dlouhá Ves
Tel.: +420 376 520 247
E-mail: obec.dlves@gmail.com
URL: https://www.sumavanet.cz/oudlouhaves
Udržovaný v původní podobě
Ne
Annín

Annín je malá vesnice, část obce Dlouhá Ves v okrese Klatovy.

Hrobka rodiny Schmied stojí mimo zástavbu obce na návrší situovaném jihovýchodním směrem od vsi.

Poslední fyzicky existující objekt bývalé sklářské huti na Šumavě, kde mělo sklářství dlouholetou tradici a v dobách své největší slávy pronikalo do zahraničí.

Soubor staveb bývalé sklárny vznikl ve druhé polovině 19. stol. v počátcích dlouholetého působení firmy "Josef Ed. Schmid", které je charakteristické progresivní modernizací podniku. Krátce poté co Josef Eduard Schmid v roce 1863 získal zdejší sklárnu, nechal vystavět rodinnou vilu a novou sklářskou huť. Později pak nechal postavit nad osadou rodinnou hrobku v podobě kaple nesoucí znaky neogotického slohu.

Nad Annínem na úbočí kopce stojí novogotická hrobka někdejších majitelů zdejší sklárny, rodiny Schmid. Jedná se o jednolodní kapli, orientovanou k východu. K západnímu průčelí je připojena věž se dvěma patry, vybavenými velkými zvukovými okny. Zakončuje ji jehlancová střecha a nízké trojúhelníkové štíty.

Loď má na každém boku dvě velká, hrotitě zaklenutá okna, zasklená bohatými vitrajemi. Sedlovou střechu kryjí stupňovité štíty. Presbytář je polygonální.

Přístup ke kapli je možný buď z parkoviště u sklárny přímo po svažité louce (bez cesty), nebo neznačenou odbočkou z cesty na Mouřenec (červená značka), ve směru z Annína vlevo mezi ploty (cca 150 m, v závěru do kopce).

Zdroj: Wikipedia, Český statistický úřad, Mapy.cz, webové stránky obce/města, Šumavanet.cz, Katastrální úřad, Cimiterium.cz, Památkový katalog


Dokumentační fotografie