Hřbitovy jsou mnohdy poslední 
                připomínkou lidských osudů
Přidat hřbitov

Bohuslav

zpět | tisk | pdf
Bohuslav
ObecStaré Sedliště
OkresTachov
KrajPlzeňský kraj
Bohuslav, kód: 678848
GPS souřadnice49° 42' 2.4''
12° 38' 32.8''
Wusleben
4 702 m²
Římskokatolická církev
Srovnán se zemí, bez připomínky
Ne
Bohuslav

Bohuslav (německy Wusleben nebo také lidově Wouslum) je zaniklá vesnice v Českém lese, v okrese Tachov.

Nejstarší písemná zmínka o Bohuslavi pochází z roku 1352, kdy byla zmíněna jako jedna z vesnic přimdských Chodů. Patnáct let od roku 1363 do roku 1378 patřila Bohuslav královské komoře a správce místní farnosti byl dosazován přímo českým králem Karlem IV.

Třicetiletá válka poznamenala i Bohuslav, k roku 1640 zde byly evidovány jen dva obydlené statky. Po skončení války došlo k opětovnému osídlení. Původní středověký kostel sv. Martina prošel barokní přestavbou a později další přestavbou v roce 1792.

Ještě před vypuknutím druhé světové války žilo v Bohuslavi 298 obyvatel v 68 domech. Ke konci války 1. května 1945 došlo u kaple nad Bohuslaví ke střetu jednotek americké armády s padesátičlenným oddílem SS. Bohuslav byla těžce zasažena a 22 usedlostí vyhořelo. Vyhořela také fara. Do tří let nato byla v rámci poválečného odsunu Němců z Československa donucena poslední bohuslavská německá rodina k odchodu.

Svatomartinský kostel byl po válce opakovaně vyrabován a začal být využíván jako skladiště. Celá vysídlená obec byla začleněna v roce 1949 do nově vzniklého vojenského prostoru.

V letech 1950 až 1973 byla Bohuslav uváděna jako osada obce Labuť a poté už přestala být uváděna úplně.

V roce 1990 byl zrušen zdejší vojenský prostor.

Zdroj: Wikipedia, Český statistický úřad, Mapy.cz, webové stránky obce/města, Katastrální úřad, Cimiterium.cz, Památkový katalog


Dokumentační fotografie

Dokumentační fotografie

Stav hřbitovní zdi

  • Zcela zničena